Projektni partnerji

Kdo sodeluje v projektu?


 

Vodilni partner – Štajerski Vulkanland – Združenje za napredek Štajerskega Vulkanlanda, Avstrija

Regija
Regija Steirisches Vulkanland se nahaja v Avstriji na jugovzhodu dežele Štajerske, na meji Slovenije in tik ob madžarski meji. Zajema več kot 1.100 km² s približno 100.000 prebivalcev. V pokrajini, ki leži ob vznožju Alp, prevladujejo hribi (ki so bili nekoč vulkani) in manjše reke. V dolinah in južnih pobočjih je veliko strukturiranega kmetijstva.

Organizacija
Steirisches Vulkanland - natančneje: Verein zur Förderung des SteirischenVulkanlands – je združenje, ki povezuje 79 skupnosti v 5 okrožij in vodi proces regionalnega razvoja v regiji Steirisches Vulkanland od leta 1995.

Regionalni razvoj
Cilj razvoja je priprava regije na prihodnost – v socialnem, ekološkem in ekonomskem vidiku. Zato je glavno področje dejavnosti naša kultura življenja, odnos do našega življenjskega okolja in regionalno gospodarstvo. Na področju gospodarstva, želimo postati kulinarična regija, regija obrti in regija vitalnosti. Poleg tega regija želi do leta 2025 100-odstotno pokriti svoje potrebe po energiji s pomočjo regionalnih obnovljivih virov. Do sedaj bi lahko proces razvoja veliko spremenil v regiji, predvsem kreacijo nove identitete, samozavest, povečano podjetništvo in skupno blagovno znamko. Regionalni razvoj se osredotoča na valorizacijo obstoječega znanja, spretnosti in sposobnosti ter namerava izkoristiti specifične naravne, človeške, kulturne in socialne regionalne vire.


Več informacij: www.vulkanland.at; www.lebenskultur.vulkanland.at

 

 

Projektni partner 2 – Kulturpark Eisenstrasse – Park kulture Železna cesta, Oetscherland, Avstrija

Regija
Regija "Kulturpark Eisenstrasse-Ötscherland" se nahaja v jugovzhodni delu Avstrije. 5 elementov ogenj, voda, tla, les in kovina so bili vedno pomembni za regijo. Ogenj, voda in les so osnova za proizvodnjo železa (element kovina), ki je bila razlog za bogastvo v regiji. Rodovitna zemlja je bila osnova za prehrano kovačev in drugih delavcev, ne samo v naši regiji, ampak tudi v drugih. Danes lahko obiskovalci "Eisenstrasse Kulturpark" naletijo na 5 elementov na več kot 170 točkah – lahko obiščete kovačnice in opazujete kovače pri svojem delu in spoznate kako je bil les transportiran v preteklosti s močjo vodne sile.


Organizacija
Ustanova "Kulturpark Eisenstrasse" je nastala v letu1996 in je vedno delovala na področju regionalnega razvoja. Povezuje 25 občin in 66.000 prebivalcev. S svojim projektom "Eisenstrasse  Dokumentation" je Kulturpark Eisenstrasse osvojil nagrado EDEN 2008. V tem projektu so bila zbrana znanja o regiji in objavljena v podatkovni bazi "Schatzsuche Eisenstrasse" z več kot 100.000 enotami.

Več informacij: www.eisenstrasse.info

 

 

Projektni partner 3 – Verona Innovation – Agencija gospodarske zbornice iz Verone, Italija

Regija Veneto
Veneto, ki se nahaja v severovzhodnem delu Italije, je 8. največja regija v Italiji. Čeprav je močno industrializirana regija, vseeno ponuja bogato kulturno dediščino in naravno okolje. Benetke so tu glavna atrakcija. Verona je najbolj zahodna provinca v regiji Veneto. Nahaja se v bližini Gardskega jezera in ima dober strateški in klimatskih položaj.

Verona Innovazione
Verona Innovazione – Special Agency of the Chamber of Commerce of Verona je neodvisna in ne-neprofitna podpora podjetjem in povezovalna organizacija, ki stremi k izboljšanju ekonomije in trajnostnega razvoja lokalnega območja, s poudarkom na kakovosti in inovativnosti za razvoj strategij, izvajanjem projektov in zagotavljanje storitev za mala in srednja podjetja.

 

 

Projektni partner 4 -  Razvojna agencija LaMoRo, Italija

Regija
Regija Piemonte se nahaja v zahodnem delu Italije. Njegovo ime pomeni "ob vznožju gore". Večina prebivalstva živi v ravnini, še posebej na širokem območju mesta Torina, kjer se nahaja večina industrije. Kmetijstvo je tu zelo pomembno, glavni proizvodi pa riž, vino, koruza, krompir in dragoceni beli tartufi. Turizem je še posebej živahno v zimskih letoviščih v Alpah in hribih – Langhe in Monferrato (mesto kandidira za vpis v seznam svetovne dediščine).

Organizacija
Agencija je bila ustanovljena leta 1995 kot konzorcij javnih in zasebnih organov. LAMORO je zadolžen za izboljšanje razvojnih možnosti za večji del podeželja v Italiji v smislu izvajanja strategij trajnostnega razvoja. Poslanstvo LAMORA je povečati stopnjo družbeno-gospodarskega razvoja s pomočjo podpore lokalnih/občinskih akterjev in njihovih združenj. Osnovne dejavnosti predstavljajo vodenje evropskih projektov in spodbujanje kulturne dediščine.

Več informacij: www.lamoro.it

 

 

Projektni partner 5 - Razvojni center Srca Slovenije, Slovenija

Regija
SRCE SLOVENIJE je blagovna znamka, ki geografsko povezuje območje v obliki srca z geometričnem središčem Slovenije GEOSS-om kot središčno točko. Cilj znamke je razvoj partnerstva, sodelovanja in povezovanja posameznih udeležencev. Na ta način se želi prebuditi ustvarjalni potencial prostora, kot tudi kakovost bivanja v njem. Srce Slovenije je blagovna znamka, ki povezuje projekte, dogodke, pobude in izdelke, katerih ključni element je povezovanje ljudi. Na 1.555 km2 (7,7 odstotkov površine Slovenije) živi okoli 196.000 prebivalcev. Glavni stebri za razvoj našega lokalnega območja so turizem, podjetništvo in okolje.

Organizacija
Razvojni center Srca Slovenije je bil ustanovljen s strani občine Litija v letu 2000 kot motivator podjetniškega okolja na lokalni ravni. Danes smo priznani kot koordinator razvojnih projektov na področju medsebojnega povezovanja občin; z našimi projekti smo uspešno vstopili v širši regionalni in evropski prostor. Uvedli smo inovativna priznanja, kot dodano vrednost v izobraževanju, gospodarstvu in lokalnem okolju. Na ta način, z našim povezovalnim delom, razvijamo okolje, ki je odprto za nove izzive razvoja.

Dediščina za trajnostni razvoj
Ena od prednostnih nalog v strategiji razvoja lokalne akcijske skupine Srce Slovenije za obdobje 2007-2013, je nadgradnja tematskih poti s poudarkom na izkoriščanju bogate kulturne dediščine. Rdeča nit območja Srce Slovenije je vsekakor izjemno bogata kulturna dediščina in naravne vrednote, povezane v prvo skupno blagovno znamko Trkamo na vrata dediščine. To so izbrane in označene točke dediščine, ki so povezane z drugimi turističnimi točkami. Prav tako so osnova za oblikovanje turističnih kapacitet v prihodnosti. Prepričani smo, da lahko vključitev dediščine v turizem prispeva k trajnostnemu razvoju in izboljšanju kakovosti življenja na podeželju.

Več informacij: www.razvoj.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

 

 

Projektni partner 6 - Lokalna turistična organizacija Bovec, Slovenija

Regija
Bovška dežela leži v severozahodnem delu Slovenije in meri okoli 340 km², na katerih živi približno 3.300 prebivalcev. Ozemlje se v celoti ujema z območjem občine Bovec. Največji biser Bovške dežele so njene zaščitene naravne vrednote, poleg tega pa tudi mnoge etnološke, tehniške, jezikovne in druge posebnosti.

V prizadevanju, da bi v Bovški deželi ohranili naravno in kulturno dediščino, je dolina Soče s projektom Zgodbe Soče leta 2008 postala »Evropska destinacija odličnosti«. 

Organizacija
Lokalna turistična organizacija Bovec je bila ustanovljena leta 2000 s strani Občine Bovec. Je javni zavod, ustanovljen z namenom pospeševanja razvoja turizma na področju občine Bovec, krepitve konkurenčnega položaja turističnih ponudnikov na trgu, prispevanja k skupnemu gospodarskemu razvoju občine in izboljševanja kvalitete življenja občanov.

Več informacij: www.bovec.si

 

 

Projektni partner 7 – Vinogradniško združenje, Madžarska

Regija
Mala dežela Vasvár se nahaja na zahodu Madžarske. Obsega 474 km2 in ima skoraj 15.000 prebivalcev. Obsega 23 naselij s središčnim mestom Vasvár s 4.500 prebivalci. Majhna regija spada pod manj razvite regije z gospodarskega vidika – brez pomembne industrije s še vedno prisotnim kmetijstvom. Vendar je regija bogata na zgodovinskem, kulturnem, naravnem, geološkem področju, ki še vedno čakajo na njihovo primerno uporabo.

Organizacija
Društvo Hegypásztor Kor je bilo ustanovljeno leta 1985, s strani mladih iz mesta Oszkó z namenom, da dokumentirajo in obvarujejo staro slamnato streho vinske kleti iz lokalnega hriba. Poleg prvotnega cilja je bila dejavnost društva podaljšana za naslednja področja: razvoj podeželja, ohranjanje tradicionalnih kulturnih vrednot, razvoj turizma in vinarstva, mladinske dejavnosti in podpora lokalnim proizvodom. Tipična »od spodaj navzgor« samoorganizacija, ki omogoča svoji skupnosti razvijanje značaja, je postala socialni delodajalec – prava neprofitna enota.

 

 

Projektni partner 8 – Podkarpatska gospodarska zbornica, Poljska

Regija
Podkarpackie je provinca na jugovzhodu Poljske. Njeno kulturno življenje je prisotno predvsem po zaslugi številnih kulturnih ustanov, ki obstajajo v pokrajini. Te sprožajo pomembne kulturne dogodke in motivirajo sodelovanje umetnikov, kar ohranja kulturno dediščino, pa tudi navdih, da ustvarjajo nove trende. Bogata ponudba je predlagana s strani različnih institucij, ki upoštevajo različne okuse in podpirajo vključevanje umetnikov v aktivno ustvarjanje kulturne podobe pokrajine. Že stoletja so zemljišča v provinci Podkarpackie del nacionalne, kulturne in verske obmejne pokrajine. Ta situacija ustvarja kulturno sožitje, ki temelji na soobstoju različnih manjšin, etničnih in etnografskih skupin. Veliko materiale relikvije kulture je pozabljene. Vendar pa so prvotne noše še ohranjene in pridobivajo vedno večjo priljubljenost med pripadniki mlade generacije. Ohranjanje kulturne dediščine postaja izziv, da se le ta ohrani za prihodnje rodove. Provinca Podkarpackie očara turiste z raznolikostjo svoje narave, krajine in kulture. Raznolikost in množice različnih posebnosti so bile v pomoč pri označevanju tematskih poti, ki vodijo do vseh zanimivih krajev in objektov. Najbolj zanimive poti pa so tiste, ki omogočajo, da turisti občudujejo prave "bisere" arhitekture in peljejo po sledeh zgodovinskih ljudi ali nadaljujejo po poti obrtnih centrov – na primer: lesena arhitekturna pot, družinska Lubomirska stanovska pot, lončarska pot, pot ikon, pot vojaka Švejka, petrolejska pot. 

Organizacija
Sub-karpatski Chamber of Commerce je neodvisna nevladna organizacija, ustanovljena leta 1994. Glavni cilj zbornice je regionalni razvoj, ki temelji na razvoju podjetništva in inovacijah, pa tudi varstvu kulturne dediščine. V skladu s statutom osnovne naloge zbornice vključujejo zlasti: zastopanje interesov povezanih podjetij in drugih gospodarskih subjektov, organizacija pomoči pri reševanju njihovih gospodarskih problemov in podpora podjetij v regiji.

Več informacij: www.pigkrosno.pl

 

 

Projektni partner 9 - b&s svetovanje in usposabljanje za podeželska območja, Nemčija

Regija
Vzhodna elbe država je na desnem bregu Elbe v okrožju severno od Saške, ki povezuje Zvezno deželo Saška s sosednjimi državami v Brandenburgu in Saški-Anhalt. Tu živi na 161 km2 okoli 6.800 prebivalcev (podatki 2010). Poleg 29 okrožij obeh skupnosti Arzberg in Beilrode, ki skupaj tvorita skupno upravo na območju vzhodno od Elbe, so še vedno del mestnega okrožja Torgau. Najbolj znan je Graditz, ki slovi po več kot 325-letni tradiciji vzrejanja konj. Za regijo je značilna očarljiva pokrajina z neokrnjeno naravo. To je dom za bobre in bele štorklje. Ostelbien prav tako privablja številne turiste. Poleg zgodovinskih stavb, devetih gradov, dvorcev in bivališč, je v regiji dvanajst cerkva, ki veljajo za arhitekturne dragulje.

Organizacija
B & S svetovanje in usposabljanje za podeželsko območje GmbH je bilo ustanovljeno leta 1990 v Leipzigu. Podjetje je dejavno na področju svetovanja in izobraževanja (zlasti na podeželju) in na področju razvoja podeželja. Projekt B & S sodeluje zelo tesno z Združenjem za ohranjanje in promocijo elbe države na vzhodu Elbe v okrožju severno od Saške. Leta 1997 je bilo ustanovljeno združenje na vzhodu Elbe s 63 člani (2 občine, 9 združenj, 11 podjetij in 41 posameznikov), ki je danes priznan organ v regiji in motor regionalnega razvoja.

Več informacij: www.bsleipzig.de in www.ostelbien.de

 

 

Projektni partner 10 – Brandenburška univerza za tehnologijo, Katedra za medkulturne študije, Nemčija

Organizacija
Brandenburg University of Technology Cottbusj je bila ustanovljena leta 1991 kot edina tehnološka univerza v zvezni državi Brandenburg. Oddelek za interkulturne študije deluje že od leta 1994, študije svetovne dediščine pa od leta 1999. International Graduate School za dediščinske študije na Univerzi v Cottbusu je začela delovati v začetku leta 2010. BTU Cottbus je raziskovalno tehnološka univerza s poudarkom na aplikacijah teoriji in prakse. Glavna področja raziskovanja so: okolje, racionalne rabe energije, vrednotenje kulturne krajine, inovativno načrtovanje in gradnja. Mednarodni podiplomski študij dediščine na Univerzi v Cottbusu je vrhunec prizadevanj za vključevanje kulturnih in tehnoloških raziskav. Graduate School bo pospešila raziskave o varstvu in uporabi dediščine, s preučevanjem pojavov transformacije, ki jih povzroča globalizacija. Graduate School črpa iz izkušenj svetovnega programa za dediščino, kot tudi na strokovnem znanju in izkušnjah – povezanih oddelkov univerze.

 

 

Pridruženi partner: Avstrijska komisija za UNESCO – Nacionalna agencija za nesnovno kulturno dediščino

Konvencija Unesca o varovanju nesnovne kulturne dediščine je bila potrjena v okviru 32. zasedanja na Generalni konferenci Unesca leta2003 inpredstavlja eno od sedmih organizacij v konvenciji v navezavi s kulturo.

Glavni cilji te konvencije so:

  • varovanje nesnovne kulturne dediščine,
  • zagotoviti spoštovanje nesnovne kulturne dediščine različnih skupnosti, skupin in posameznikov,
  • osveščanje na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni o pomembnosti nesnovne kulturne dediščine ter zagotavljanje medsebojnega spoštovanja le te in
  • zagotoviti mednarodno sodelovanje in pomoč.

V okviru avstrijske komisije za UNESCO je Nacionalna agencija za nesnovno kulturno dediščino odgovorna za izvajanje konvencije ter za oblikovanje nacionalnega popisa nesnovne kulturne dediščine v Avstriji.

 
Free Joomla Theme by Hostgator