Nesnovna kulturna dediščina

Rezbarjenje lesenih jaslic

območje : Srce Slowenije
kategorija : Tradicionalna obrtniška znanja
Rezbarjenje lesenih jaslic je že dobro stoletje ena od značilnosti Mengša in bližnje okolice. Uveljavilo se je ob koncu 19. stoletja in se kaj kmalu razvilo v donosno rokodelsko dejavnost, ki so se je oprijeli številni domači obrtniki. Sprva so za poskusne figure uporabljali stare modele iz mavca in v tem gradivu ustvarjali kar nekaj let. Sčasoma so se rezbarji preizkusili tudi v lesu. K prepoznavanju mengeških jaslic in rezbarjev je izdatno pripomogla prva razstava jaslic po drugi svetovni vojni, ki jo je leta 1972 v Mengšu postavil takratni mengeški župnik, Štefan Babič.
Ponovno je bila v Mengšu pripravljena razstava jaslic leta 1995, ko so po prizadevanjih društev, aktivnih posameznikov in nekaterih strokovnjakov zopet opozorili na imenitno rezbarsko veščino. Takrat je na razstavi z izdelki sodelovalo 24 rezbarjev, med njimi tudi zelo dejavna Miha Skok in Milan Kosec, ki danes edina v kraju še ohranjata rezbarjenje lesenih jaslic.

Milan Kosec (roj. 1936) si skupaj z ženo Rozi (roj. 1937) že vrsto let zapolnjuje prosti čas z rezbarjenjem lesenih jaslic. V mladosti ga je navdušil stric, ki se je takrat ukvarjal z rezbarjenjem. Milan je s svojimi štirinajstimi leti začel po pouku zahajati v stričevo delavnico, kjer so se družili in ustvarjali mengeški mojstri jaslic. Opazoval jih je pri delu in kmalu poizkusil tudi sam, najprej z navadnim kuhinjskim nožkom. Od takrat je ves svoj čas posvečal rezbarjenju, še posebej po upokojitvi. Kmalu se mu je pri delu pridružila tudi žena Rozi. Milan je povedal, da ji je nekega dne dal kos lesa in ji rekel: »Poizkusi tudi sama, da ne boš samo gledala in komentirala!« Tako je počasi nastala tudi njena prva izrezljana ovčka.

Osnovni material za izdelavo lesenih jaslic je lipov les. Ta je najmehkejši, prožen in zato najprimernejši za rezbarjenje. Milan les kupi pri domačinih, ki imajo drevesa v okoliških gozdovih. Za samo rezljanje potrebuje tračno žago, dleta, primež, kladivo in rezbarski nožek. Milan z ženo ustvarja kar v kuhinji za mizo, kjer si je po svoje uredil umetniški kotiček. Jaslice izdeluje vse leto in jim nameni skoraj ves prosti čas. Rad dela natančno in kakovostno, vendar je čas izdelave figurice odvisen od zahtevnosti lika: ovčice je mogoče izrezljati hitreje kot figuro pastirčka, ki ga postopoma izdeluje tudi po mesec dni. Po končanem rezbarjenju je figurico treba zaščititi še s premazom. Nekoč je bil zelo priljubljen čebelji vosek, vendar se je nanj zelo rad prijemal prah, zato danes uporablja predvsem vodotopen mat lak. Ker izdelava jaslic zahteva veliko dela in časa, jih Milan ne izdeluje za trg, temveč predvsem zase, za družino in ožje prijatelje. Jaslice je pred leti pogosto razstavljal na sejmih in razstavah po vsej Sloveniji, danes pa gostuje le še na sejmih v okoliških krajih.

Milan Kosec je že več kot deset let aktiven član Turističnega društva Kanja Trzin, kjer imajo posebno sekcijo za rezbarje. Društvo organizira tudi delavnice za rezbarjenje, na katerih je Milan rezbarskih spretnosti v lesu naučil že nekaj ljudi. Ko je v letu 2010 pridobil certifikat o nacionalni poklicni kvalifikacij, je tudi uradno postal rezbar. Za pridobitev naziva poklicni rezbar je treba poleg teorije znati izdelati tudi lesorez, plitke in globoke reliefe in skulpture.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
« nazaj
rezbarjenje_12
rezbarjenje_01
rezbarjenje_08
 
Free Joomla Theme by Hostgator