Nesnovna kulturna dediščina

Pečarstvo

območje : Srce Slowenije
kategorija : Tradicionalna obrtniška znanja
Pečarstvo je stara obrt, ki se ukvarja z izdelovanjem pečnic, zidanjem in izdelovanjem peči in štedilnikov ter oblaganjem sten s keramičnimi ploščicami. V Lukovici in okoliških krajih pečarska obrt živi že desetletja. Franc Avbelj se od otroštva ukvarja s pečarstvom, od leta 1984 ima obrt tudi registrirano. Pred tem se je s pečarstvom ukvarjal njegov oče.
Delavnica družine Avbelj ima že več kot 60-letno tradicijo. Franc je leta 2005 svoje znanje potrdil z opravljenim mojstrskim izpitom, že pred tem pa pridobil certifikat Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri Obrtni zbornici Slovenije za izdelke, ki jih ročno izdeluje v svoji delavnici. V podjetju je proizvodnja pečnic za krušne peči in kamine stalnica že od vsega začetka delovanja delavnice, po letu 1980 pa podjetje vse bolj slovi po svojem unikatnem izdelku, ročnem opečnem tlakovcu. Medtem ko večina podjetij ročno delo opušča, Avbljevi skrbijo prav za njegovo ohranjanje, saj so prepričani, da strojno izdelani predmet nima toliko kakovosti in vsebinskih sporočil kot tisti, ki je izdelan ročno.

Vsi njihovi izdelki so od nekdaj narejeni iz naravnih materialov, saj poudarjajo tradicionalnost stare pečarije. Osnova za izdelavo pečnic (kahel) je model iz mavca, ta pa je odlit po leseni rezbarski matrici. V model pečar vmesi sivo glino, da se odtisnejo vsi detajli in značilna velikost. Nato surovo pečnico izloči od modela in jo postavi na polico, da se povsem posuši. Oblikovana mehka gline se dva dni suši, da postane toliko suha in trda, da jo lahko primejo v roke. Ne sme se kriviti. Nato polizdelek obdelajo na kamne, obrežejo in naredijo luknje v opore pečnice, zato da se pozneje v peči veže. Pečnica se nato počasi trdi okoli mesec dni. Šele nato je primerna za pečenje v pečarski peči in krašenje z glazurnimi premazi. Pred žganjem dodajo še zeleno-rjavo ali natur glazuro. Pečnica z glazuro se žge v peči, kjer so temperature do 900 stopinj Celzija. Kakovostne pečnice pečar odbere za prodajo, slabše pa izloči in zdrobi za druge namene. Celoten postopek traja tri mesece in v tem času pečar vsak izdelek vzame v roke okoli 50-krat.

Material za izdelavo pečnic je siva glina, ki jo kopljejo v komendskih gmajnah. Glino je treba skopati vsaj dve leti pred uporabo, da čez zimo premrzne, saj je bolj krhka in gnetljiva ter boljše kakovosti. Glino nato s strojem pregnetejo, da je povsem homogena. Če je preveč mastna, dodajo malo kremenčevega peska, ki poveča trdnost pečnic.

Avbljevi večino svojih izdelkov delajo po naročilu, saj imajo ljudje zelo različne želje. Izdelujejo tudi klasične kmečke peči in krušne peči. Na terenu sicer že vrsto let niso postavljali peči in polagali tlakovce, raje priporočijo priznane pečarje postavljavce in polagalce opečnega materiala.

Franc Avbelj ima naslednika, sina, ki se obrti že uči in mu v delavnici marljivo pomaga. Sicer pa ima trenutno dva redno zaposlena iz lokalnega območja. Zaveda se, da je njihovo znanje in ročno delo specifično, zato veščin ne skriva, ampak jih z veseljem deli. Iz srednje gradbene, geodetske in ekonomske šole Ljubljana sprejema in izobražuje vajence. Poleg tega se nekajkrat na leto udeleži tematskih obrtnih sejmov, kjer predstavlja svoje delo in poklic, čeprav je ta oblika promocije precej draga.

Franc Avbelj meni, da je pečarsko delo lep in zahteven poklic, zato je treba delavce spoštovati, predvsem njihovo opravljeno kakovostno delo. Ljudje, ki se ukvarjajo z obrtjo in si z njo služijo kruh, morajo biti precej potrpežljivi, široki, razgledani, obenem pa tudi marljivi.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
Pecarstvo Avbelj, Lukovica
« nazaj
pecarstvo_12
pecarstvo_05
pecarstvo_06
 
Free Joomla Theme by Hostgator