Nesnovna kulturna dediščina

Zeliščarstvo

območje : Srce Slowenije
kategorija : Znanje o okolju
Zeliščarstvo so prakse, znanje in veščine nabiranja, vzgajanja ter uporabe različnih rastlin in njihovih izvlečkov za zdravilne namene. Na območju Ivančne Gorice se je tudi na podlagi znanja in delovanja stiškega samostana razvilo in ohranilo veliko tega znanja iz preteklosti vse do današnjih dni.
Tradicija sloni na praksi znanega patra Simona Ašiča (1906–1992), ki je svoje zeliščarsko znanje pridobival s študijem in dopolnjeval z lastnimi izkušnjami. Od leta 2000 v samostanu izdelujejo izdelke po Ašičevih recepturah in jih prodajajo pod lastno blagovno znamko. Za to je zaslužen predvsem strokovnjak Jože Kukman, ki je nekoč sodeloval s patrom. Vpliv patra je bil močan tudi na lokalno prebivalstvo, ki se zaveda pomena rastlin za zdravilne namene. Veliko se jih je zato v prostem času usmerilo v tovrstno dejavnost, nekateri celo tako zelo, da se z dejavnostjo ukvarjajo poklicno.

Na ekološki kmetiji Bioplavica v Zagradcu živi in dela z družino Andrej Majes, ki izdeluje čajne mešanice Plavica. Pridelujejo veliko zdravilnih rastlin, predvsem ročno in na način, kot so to delali naši dedki in babice. Andrej je med drugim priznani terapevt Mahariši ajurvede. Andreja je za delo navdušil oče Jože Majes, ki je veliko teoretskega znanja pridobil v samostanu Stična. Poleg tega je zasnoval zeliščarsko kmetijo Plavica v okolici Dolenjskih Toplic, na kateri raste okoli 450 vrst zdravilnih rastlin.
V Šentvidu pri Stični na svoji domačiji s permakulturnim vrtom ustvarja in v delavnicah predaja znanje Meta Maček. Njeno vodilo delovanja je ohranitev narave in dediščine z biološko pridelavo in predelavo zdravilnih rastlin in zelišč. Z rastlinami se ukvarja že od malega. Pravi, da »imajo nekateri talent za glasbo, ona pa za delo z rastlinami«. Za to sprva ni potrebovala izobraževanja, pozneje, ko se je odločila, da bo znanje predajala naprej, pa je morala svoje praktične izkušnje podkrepiti s teorijo. Opozori, da je v zeliščarstvu zelo tanka meja med zdravilnim učinkom in zastrupitvijo. Veliko rastlin ima na svojem vrtu, v naravi nabira samo tisto, kar je višek, saj moramo ohraniti naravo, kakršna je.

V okolici Ivančne Gorice prideluje in nabira zdravilna zelišča Otilija Grad Barle, in sicer v vasi Temenica. Posebnost njene kmetije je gozdni vrt po načelih permakulture. Ima veliko znanja o kmetovanju brez kemičnih sredstev. Skupaj zaseje in sadi rastline, ki se dobro medsosedsko prenašajo in koristijo druga drugi. Tako rastline ne obolevajo in tudi škodljivcev je manj. Na ekološki tržnici v Ljubljani ponuja zeliščna žganja, posušena zelišča, mazila, zeliščni kis, vzglavnike z žitnimi luščinami …

Z zeliščarstvom se v občini Ivančna Gorica ukvarja tudi upokojena Jasna Zajc iz Zagradca, ki si je na svoji domačiji na dnu bližnje vrtače ustvarila njivo z zelenjavo in zelišči. Rastline pušča rasti v sožitju, plevela ne iztreblja in ne uporablja umetnih gnojil. Zdravilne rastline ima predvsem na obrobju vrtače in med sadnim drevjem, veliko pa jih najde tudi v bližnjem gozdu. Poleg mešanic za čaje iz rastlin izdeluje tudi marmelade, namaze in zeliščne kruhke. Največ pridela in predela poprove mete, indijanske koprive ali zlate melise. Nad rastlinami jo je že v mladosti navdušil oče, ko jo je vodil na izlete po naravi in ji kazal zdravilne rože.

Znanje in izkušnje ljudi, ki se ukvarjajo z zelišči, se prepletajo z izročilom prednikov, dediščino patra Simona Ašiča in lastnimi izkušnjami na tem področju. Ohranjeno vedenje z delavnicami odlično prenašajo na starejšo in mlajšo generacijo. Kot dobro prakso lahko poudarimo tudi aktivno povezovanje zeliščarstva v okviru turizma in podjetništva.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
Podjetje Sitik, Stična
Ekološka kmetija Plavica, Zagradec
Zeliščarka Metka Maček
« nazaj
zeli_arstvo_004
zeli_arstvo_012
zeli_arstvo_010
 
Free Joomla Theme by Hostgator