Nesnovna kulturna dediščina

Peka kruha v krušni peči

območje : Srce Slowenije
kategorija : Šege in navade
Peka kruha v domači krušni peči je bila nekoč skoraj nujno opravilo vsake kmečke gospodinje, saj je domač kruh veljal za eno od glavnih jedi, večkrat tudi kot samostojna jed. Znanje o pripravi in peki kruha v krušni peči se je ohranilo do danes, za kar med drugim skrbijo prizadevne gospodinje in tudi različna ljubiteljska društva.
Peka kruha sega v 13. stoletje in se je skozi čas spreminjala. Sprva so pekli enostavni zmesni kruh iz pšenične, ovsene ali prosene moke, pozneje tudi iz ajdove in koruzne. Nastajale so različne vrste kruhov, zelo razširjeni soržični in priljubljeni pšenični kruh pa tudi različne vrste boljših in dražjih prazničnih kruhov. Osnovno pravilo priprave testa za kruh je mešanje moke z vodo in dodajanje vrelnih nastavkov, kakršne so bile v preteklosti najpogosteje droži (namesto kvasa), pripravljene iz prosene, ržene, redkeje iz koruzne moke.

Medeja Kurent je zelo dejavna pri peki kruha na tradicionalni način, predvsem v okviru Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice. S peko se ukvarja od leta 1997, pri tem pa uporablja svojo veliko domačo krušno peč. Krušna peč navadno stoji v kmečki sobi, kuri pa se iz sosednjega prostora. Peke se je Medeja naučila od svojih staršev in od starejših žensk. Pravi, da je »za peko treba imeti dobro moko in veliko dobre volje«. Najprej na posebni mizi za mesenje – mentrgi zamesi moko in vodo, nato doda še sol in kupljen kvas, ki pa ne smeta priti neposredno v stik. Testo mora za vzhajanje nekoliko počivati. Med tem časom pripravi brst in suha drva (bukova ali mešana) za krušno peč. Nato kurišče v peči večkrat premeša, da je dovolj vroče in razbeljeno po vsej površini. Za mešanje peči uporabi leseno grebljo. Ko je testo dovolj vzhajano, ga razporedi na hlebce v peharje in spet počaka, da vzhaja. Med tem časom meša peč in pripravi omelo, največkrat iz ličkanja, za pometanje po peči. Ko je peč pripravljena in kruh dovolj vzhajan, hlebce testa na vrhu pomoka in preloži na lesen lopar, nato jih premaže z jajcem, naredi tri zareze in postavi v peč. Kruh nato med peko malo premakne z loparjem. Peče približno 60 minut. Pečen kruh z veslico ali železnim loparjem vzame iz peči, po spodnji strani potrka in tako preveri, ali kruh zadoni. Takrat ve, da je kruh dobro pečen.

Medeja Kurent svoj beli, zmesni, ajdov, koruzni, pirin, in ržen kruh prodaja na tržnici v Trebnjem, sicer pa ima precej rednih strank, ki kruh kupujejo pri njej doma. Največ naročil in dela ima v prazničnih časih, ob veliki noči ter božiču, ko pripravi bolšji kruh, oblikovan v pletenice. Ta kruh je ob različnih praznikih simbolično okrašen z detajli. V okviru društva se s svojo ponudbo vključuje v turistično ponudbo kraja, predvsem na raznih predstavitvah in sejmih.

S peko in organizacijo kulinaričnih delavnic za mlade se od leta 2007, ko so na jesenskem sejmu prikazali domačo peko kruha v krušni peči, ukvarja tudi Aktiv žena Plamen Dolsko. Pod vodstvom Dore Škafar ugotavljajo, da veselje do peke in ohranjanje kulinarične dediščine združuje več kot 40 mladih in starejših članic. Delavnice peke kruha potekajo v prostorih TIC Jurij Vega, kjer sicer pečejo v električni peč, ob posebnih priložnostih pa uporabijo krušno peč, ki jo imajo nekatere članice društva na svojem domu.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
« nazaj
kruh_001
kruh_010
kruh_007
 
Free Joomla Theme by Hostgator