Nesnovna kulturna dediščina

Priprava velikonočnih oblatov

območje : Srce Slowenije
kategorija : Šege in navade
Za velikonočni blagoslov jedi (žegen) na veliko soboto večinoma gospodinje pripravijo umetelno pletene jerbase, košare in cekarje ter jih napolnijo z vzorci velikonočnih jedi. Na območju občine Dol pri Ljubljani, v Tuhinjski dolini in dolini Črni graben so ohranili navado, da jedem priložijo tudi posebne hostije oziroma oblate.
V košari so praviloma meso (šunka, klobasa ali danka), ki predstavlja Kristusovo telo, kolač, potica ali štruklji so trnjeva krona, trije hreni pomenijo žeblje, rdeči pirhi pa Kristusove rane ali kaplje krvi. Dodajo še kvašen kruh, jabolka, kakšno pomarančo in ponekod tudi oblate. Košaro za blagoslov jedi nato prekrijejo z vezenim ali čipkastim prtičem, ki je narejen in okrašen prav za to priložnost. Žene in dekleta so si nekoč zadale pripravljene jerbase na glavo, podložile pa so jih s svitkom. Ta okrogla blazinica z luknjico v sredini se je lepo prilegla glavi in ublažila pritisk težkega jerbasa.

V župniji svete Helene v Dolskem žegnu še vedno dodajo oblate. Oblati so opresen oziroma nekvašen kruh, izdelani pa so kot velike ovalne hostije. Pripravljeni so iz moke in vode, za peko pa se uporablja poseben pekač, ki pusti v končnem izdelku odtis Jezusovega monograma. Okoli 1400 kosov oblatov se peče mesec dni. Pečejo se v posebnem pekaču, ki deluje samostojno na elektriko, za peko enega oblata je potrebna dobra minuta. Prvotno je oblate pekel mežnar in si s tem prislužil kakšen dodaten denar za preživetje. Pozneje je to vlogo prevzela župnikova gospodinja, ko sta odšla z župnikom v drugo župnijo, pa nekaj časa oblatov ni pekel nihče. V Dolskem danes delajo oblate pri Borc (pri Bokalovih), poseben pekač so dobili v župnišču, ko se je pokvaril, pa so kupili novega v Italiji. Jože Bokal, ki peče oblate, je tudi sicer mežnar v župniji, vendar je bila pobudnica za prevzetje naloge peke oblatov njegova žena. Žal marsikje primanjkuje pekačev za peko, vendar Jože Bokal iz Dolskega rad nauči peke oblatov vsakogar in tudi pekač z veseljem posodi na dom. Jožetu pri peki oblatov pomagajo družinski člani. Oblate razdelijo med farane pred cerkvijo po mašah na cvetno nedeljo, nekateri pa jih pridejo iskat na dom k Bokalovim. Navadno dajo ljudje za oblate prostovoljne prispevke. Oblati so zelo priljubljeni zlasti med otroki, saj so prijetnega blagega okusa in čvrsto hrustajo.

Jerbas (košaro, cekar) so po blagoslovu prinesli domov in ga postavili na praznično pogrnjeno mizo. Jedi so navadno počakale kar v njem do naslednjega jutra, ko se je ob velikonočnem zajtrku zbrala vsa družina. Takrat so člani družine na začetku obedovanja zaužili še oblate in vsakdo je dobil vsaj en kos.

V Tuhinjski dolini, v župniji Zgornji Tuhinj, ohranjajo tradicijo peke oblatov, ki jih med vernike razdelijo v tednu pred veliko nočjo. Spečejo vsaj 900 oblatov, za vsakega po enega. Enako šego ohranjajo v Blagovici, Krašnji in na Vačah. Oblate pečejo tudi redovnice na Mali Loki pri Ihanu.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
Župnija Sv. Helena - Dolsko
« nazaj
oblati_10
oblati_01
oblati_07
 
Free Joomla Theme by Hostgator