Nesnovna kulturna dediščina

Špinerbal, litijski ples predilcev

območje : Srce Slowenije
kategorija : Šege in navade
Špinerbal, ki so ga po letu 1945 preimenovali v ples predilcev, je spadal med elitnejše dogodke v mestu Litija. Njegovi začetki segajo v prvo četrtino 20. stoletja in so povezani s tovarno, Predilnico Litija, ki nemoteno deluje od leta 1886. Med najstarejšimi še živijo spomini na ta dogodek, ki je v mesto prinesel pravo vznemirjenje ter spravil na noge številne obrtnike, od šivilj do krojačev, krznarjev, čevljarjev in frizerjev.
Med obema vojnama je bil »špinerbal« razkošna prireditev, ki so se je udeležili zaposleni v predilnici, med njimi tudi delavci, litijska gospoda in povabljeni gostje partnerji iz drugih krajev. Da bi se delavci lahko kosali z gospodo, so se za ples še posebej uredili. Na plesu je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, glasbeni ansambel, okrašeno dvorano, sprejem domačih in tujih gostov, garderobo, strežbo pri mizah, nagovor in otvoritveni ples ter vodenje plesa in spremljajočih iger. Špinerbal so prirejali vedno v zimskem času, navadno teden dni pred pustom. Če je bila sobota »pustna sobota«, so bile dobrodošle tudi maske.

Beseda »špinerbal« izvira iz nemškega jezika (spinnen – presti, Ball – v povezavi s prvo besedo pomeni ples, sicer pa žoga). Točen začetek prirejanja plesa ni znan, domnevajo pa, da se je začel okoli leta 1928, ko je predilnica dogradila dvorano Na Stavbah, kjer se je ples vedno odvijal. Dogodek je otvoril direktor, ki je za ples zaprosil najstarejšo predico, delavsko zaupnico ali uradnico. Vedno pa je bila plesalka slovenskega rodu (sicer je bil lastnik predilnice Mautner, tuji lastnik). Plesali so standardne plese, ki so v tem času prodirali iz Amerike v Evropo. Mladi so se na plesnih vajah naučili tudi novih plesov. V večeru so se zvrstile tudi razne igre, med drugim so plesali »cvetlični valček«, ko je plesalec poklonil plesalki nagelj ali šopek rožic in jo prosil za ples. Med prvimi plesi so izbirali tudi najlepšo plesalko, miss večera, ki je naslov nosila eno leto in bila v tem času nekoliko privilegirana. Ples je trajal do jutranjih ur. Dobra volja, glasba in ples so opogumili še sramežljive in omehčali narejeno elitno držo. Proti koncu plesnega dogodka so dobri pevci še kakšno zapeli.

Še bolj kot sam ples so izstopale plesne toalete. Vse udeleženke so se pripravljale v strogi tajnosti in nekatere so varčevale precej dolgo, da so lahko dale narediti novo obleko po meri. Mlade delavke so se zgledovale po višjem sloju in ni se spodobilo v isti obleki na ples tudi naslednje leto. Zato špinerbal ni bil le plesni dogodek, pač pa tudi prava »modna revija«.

Predilnica Litija še vedno organizira letni dogodek za zaposlene, zadnje čase ob okroglih obletnicah, vedno pred novim letom – 26. decembra, poskrbi za vse: kulturni program, nagovor generalnega direktorja, večerjo, ansambel, vendar ne pod takšnim nazivom in v tolikšnem obsegu, kot je bil »špinerbal«. Kulturno-umetniško društvo Folklorna skupina Javorje iz Šmartna pri Litiji si prizadeva za oživitev te dediščine in se povezati s Predilnico Litija. V ta namen so v letih 2009–2011 izpeljali projekt Špinerbal – litijski ples predilcev, v okviru katerega so naredili raziskavo na terenu, izdelali večerne kostume, pripravili glasbene priredbe in koreografije plesov, sestavili primerno zasedbo ansambla in izdali promocijsko tiskano gradivo.

Povezave

Srce Slovenije
Center za razvoj Litija
Folklorna skupina Javorje
« nazaj
spinerbal_1
spinerbal_3
spinerbal_2
 
Free Joomla Theme by Hostgator